Menu

Gyakran Ismételt Kérdések

"A jövő soha nem más, mint rendrakásra váró jelen." Antoine de Saint-Exupéry
"A jövő soha nem más, mint rendrakásra váró jelen."Antoine de Saint-Exupéry
  1. Mit takar az, hogy valaki „coach”?

Leginkább egy személyi edzőhöz hasonlít.  Személyre szabottan foglalkozik az érdeklődőkkel, mindig az adott embert és az ő helyzetét nézi, a személyes képességeit, meglévő erősségeit, fejlesztendő területeit azonosítja, fejleszti. Segíti a továbblendülését az elakadásokból. Kihozza az ügyfélből, ami benne van – egy célorientált önismereti utazáson keresztül.

  1. Mik a coaching hosszútávú hasznai?

Új szemléletmódok, eszközök, módszerek tudatosulnak, amik segítenek a jövőben a változásokhoz való sikeres alkalmazkodásban, az elakadások gyorsabb és hatékonyabb megoldásában.

  1. Milyen a proaktív coaching?

Az egész embert egyben nézi, abból indul ki, hogy minden hatással van mindenre, és egy terület sikeres fejlesztése, az összes többi terültre is pozitív hatással van. Aki proaktív, vállalja a felelősséget, az irányítást a különböző helyzetekben, előidézi a változásokat, nem csak várja, hogy „történjen valami”.

  1. Az alapelveket mennyire kell komolyan vennünk?

Teljesen. A coaching annak hasznos, aki hisz és bízik a folyamatban és önmagában. Aki valós változást szeretne az életében, aki hajlandó ezért tenni, aki elkötelezett. Ezek nélkül ne kezdj bele, mert akkor fölöslegesen töltenénk az időnket egymással.

  1. Miben más ez, mintha egy barátommal beszélném meg az adott dolgot?

Nem adok tanácsot, nem szeretnélek meggyőzni, nem vagyok elfogult. Abból indulok ki, amit és ahogyan megosztasz velem, objektív és kívülálló személyként. A beszélgetések irányítottak, célunk az, hogy kiszakadj az általános látásmódodból, és minél több új szemszöget kapj ahhoz, hogy egyre tisztábban lásd a helyzeted, ezáltal a lehetőségeid a megvalósítandó célodhoz. Ezt a különböző módszereket használva érjük el. Nem csak beszélgetni fogunk. Lesznek szituációk, lesznek megoldandó, megírandó és megvalósítandó feladataid. Ezért nem beszélgetés, hanem akcióorientált coaching, ami egy bizalmi légkörben hozzásegít, hogy szembesülj önmagaddal, a rögzült viselkedési mintákkal, amelyeken változtatni szeretnél.

  1. Mik a coach eszközei?

A két legfontosabb, állandóan jelen lévő eszköz az értő figyelem és a megfelelő kérdezéstechnika. A többi pedig igen változatosan használt dologból áll össze: a különböző akciók bevitele az ülésekbe, konfrontatív technikák, önismeret fejlesztő módszerek, átkeretező eszközök, erőszakmentes kommunikácó, vizualizáció, mediációs technikák, tükörtartás. Ezekkel motivállak, inspirállak, hozzásegítelek a felismerésekhez a saját működéseddel kapcsolatban.

  1. Csak személyes coachingra van lehetőség?

Nálam igen. Vannak coachok, aki vezetnek coaching üléseket telefonon, skype-on keresztül is. Én a személyes találkozókat sokkal hatékonyabbnak tartom, az összbenyomás, a verbális kommunikáción kívüli rész számomra ugyanolyan fontos, mint a szavak. Valamint eszközöket is sokkal variábilisabb módon tudunk használni. :) Ezek összhangjából kiindulva, sokkal hamarabb jutunk előrébb, mintha ezeket a benyomásokat nem, vagy csak kevésbé használhatnánk fel.

  1. Miből áll a coaching folyamat?

A háttér, a probléma, a feladat minél pontosabb meghatározásával kezdődik. Aztán egy közösen meghatározott központi cél felé haladunk. A cél megvalósulásáig pedig az önismereti folyamatok, EQ fejlesztés, attitüdváltást elősegítő tanulási folyamatban vagyunk benne. A központi célhoz és a hozzá vezető részcélokhoz a megvalósítási folyamatban jutunk el, tervezve, irányítva azt.

  1. Mik a párkapcsolati coaching keretei?

Alapvetően működő, de bizonyos dolgokban nem megfelelő kapcsolat esetén alkalmazható. Ha a felek együtt vannak jelen, mindkét félnek bele kell egyezni a coachingba, ugyanakkar a közös találkozókon kívül egyéni coaching ülésekre is van lehetőség. A közös üléseken mediációs technikát alkalmazunk.

  1. Mi az a mediációs technika?

Amennyiben nem egyéni coaching ülésről van szó, és minden résztvevő jelen van (pár, szülő-kamasz), akkor minden félnek egyenlő időkeret áll rendelkezésre a saját álláspontjának, helyzetének elmondására, reagálásra. Egymást tiszteletben tartva, a másik mondandóját végighallgatva keressük a mindkét fél számára elég jó megoldást.

  1. Life vagy business coaching?

Mivel proaktív coaching-szemléletről van szó, így az esetek többségében nem teljesen élesek a határok vagy inkább a hatások. Egy változás vagy változtatás, az életünk többi területére is hatással van, ott is elindít folyamatokat. Lehet, hogy life coachingra jössz hozzám, de az itt elindult változások hatására új célokat keresel és találsz a munkádban, átviszed a kreatív szemléletmódot, motivációt.

Az is lehet, hogy business coachingra jössz, a döntések, a delegálás, a kollégákkal való együttműködés, a kommunikációd javítása a cél, mégis érzed majd a munkán kívüli előnyöket is. Szóval a téma lehet life vagy lehet business vagy mindkettőt érintő, a coaching hatása szinte biztos, hogy bizonyos mértékben a másik területre is hatással lesz.