Menu

2018. június 27. Érdekesen

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, engem mindig foglalkoztatott, hogyan maradhatnak érdekesek ugyanakkor stabilak a mindennapjaim, az emberi kapcsolataim, és hogy maradok én az emberi kapcsolataimban egyszerre stabil és megbízható, anélkül, hogy ez unalmassá válna. Valószínű engem azért érdekelt ez mindig ennyire, mert – kinek mi – de az én mumusom az unalom, valahogy ez a legszorongatóbb dolog számomra, hogy egy számomra unalmas helyzetben kell maradnom. De szerencsére nem szoktam unatkozni, úgyhogy ez önkéntelenül jól megy. Tegnap teljesen véletlenül vettem le egy könyvet a polcról, amit már kb. fél éve vettem, de eddig ki sem nyitottam, úgyhogy igen meglepő volt, hogy pont erről szól. Hogyan lehet az egyértelműséget és a rejtélyességet összhangba hozni, és ez mennyire fontos a mindennapokban.  Ha Titeket is érdekel ez a téma, olvassátok ezt a pár gondolatébresztőt Chip Kidd Ítélj elsőre! könyvéből:
1. „Az első benyomások leghatásosabb és legérdekesebb aspektusa egy skála két végpontján helyezkedik el: az egyik a világosság, egyértelműség, a másik a homályosság, rejtélyesség.”
2. „Olyankor kell világosan fogalmaznunk, amikor azt akarjuk, hogy az emberek rögtön megértsék a mondandónkat. Mi magunk pedig olyankor várjuk el másoktól a világos beszédet, amikor életbevágóan fontos, és konkrét információra van szükségünk.”
3. „Ami világos, az nyílt, egyenes, ésszerű, lényegre törő, korrekt, tökéletesen olvasható. Nincs benne semmi mellébeszélés. De ha mindenre automatikusan ezt alkalmazzák, akkor beüt az unalom.”
4. „A titokzatosság vonzó! És szórakoztató. Vagy ha nem vagyunk elég óvatosak, kiábrándító.”
5. „A rejtély, valljuk be, ijesztő is tud lenni. Fenyegető ismeretlensége”
6. „A gondok gyökerénél lehet megtalálni a megoldást.”
7. „A rejtély természeténél fogva sokkal összetettebb, mint az egyértelműség, és én igyekszem egyensúlyba hozni a kettőt.”
8. „Azt hiszem ez az öregedés természetes velejárója: a kor előrehaladtával egyre gyűlnek a rejtélyek, amelyek általában nem kellemesek:
Mennyi időm van még hátra?
Miért van az, hogy egyesek megkapják, amit megérdemelnek, mások meg nem?
Miért van az, hogy bizonyos problémákat könnyű megoldani, másokat meg teljességgel lehetetlen?
A rejtély is egyre fontosabb, mert segít megküzdeni mindazzal, amit nem értünk. A rejtélyt a hit táplálja.”
9. „Gyűlnek azok a dolgok is, amelyek túlságosan egyértelműek:
Az élet túl rövid.
A szeretet nem magától értetődő.
Mindennek ára van.
Ha valamit két kézzel markolunk, akkor is elveszíthetjük.
Mindent megpróbálhatunk megoldani, de ha nem sikerül, az sem baj. Feltéve, hogy megtettünk minden tőlünk telhetőt.”
10. „Ezek nem lényegtelen kérdések.
Világos a mondandónk, amikor annak kell lennie?
Tudjuk használni az egyértelműséget és a rejtélyességet, és tudjuk-e, mikor melyikre van szükség?”

Hozzászólás írása