Menu

Hogy működik a coaching?

"A jövő soha nem más, mint rendrakásra váró jelen." Antoine de Saint-Exupéry
"A jövő soha nem más, mint rendrakásra váró jelen."Antoine de Saint-Exupéry

Kell hozzá egy nyitott coachee és egy empatikus, hatékony coach, akik közösen jelölik ki a folyamat célját és megtalálják a célhoz vezető utat.
A coaching ülésen Veled dolgozom, de nem helyetted. Nem adok tanácsot, benned születik majd meg, hogy mi és hogyan a legjobb Neked.
Mit kapsz tőlem? Kérdéseket, módszereket, feladatokat, amik segítenek tisztán látni a helyzeted illetve magadat a helyzetben.

Az egyéni life illetve az egyéni business coaching esetén:

Az első személyes találkozón benyomásokat szerzünk egymásról. Megnézzük mindketten, mind a coachee mind a coach, hogy tudunk, és akarunk-e a jövőben egymással dolgozni. Ennek két feltétele, hogy a cochee által hozott élethelyzet a coaching eszközök által előrébb vihető legyen, valamint az egymáshoz való hozzáállás előre vetít-e a további bizalmi együttműködés alapjait.

Ha ez első találkozón úgy gondoljuk, szeretnénk együttműködni, akkor megbeszéljük, hogy milyen időközönként és milyen időtartamú üléseket tervezzünk be, átbeszéljük a coaching folyamat alapelveit.
A második alkalomtól az egymást követő találkozókon egyre jobban és pontosabban megismerjük a jelenlegi helyzetet, kijelöljük a folyamat végére elérni kívánt célt, és ennek megvalósítását tervezzük meg, majd ültetjük át a gyakorlatba.

Minden ülés után írásos összefoglalót küldök a találkozóról, a nagyobb tudatosság érdekében. Két egymást követő találkozó között a coachee feladatokat kap, amiknek a teljesítését, esetleges elakadásokat átbeszélünk a következő ülésen.

A párkapcsolati illetve a szülő-kamasz coaching…

…annyiban tér el az előzőektől, hogy itt egyszerre többen is jelen lehetnek. Az esetek többségében minden résztvevő egyszerre jelen van és mediációs technikákat alkalmazva haladunk, ugyanakkor lehetőség van egy-egy ülésen külön-külön is részt venni (a párnak csak az egyik tagja, csak szülők, csak a kamasz, egyik szülő) van jelen.

A coaching etikai alapelvei – mind a coachra mind a coacheera vonatkozóan:

  • Hit és bizalom abban, hogy az Ügyfél megfelelő tudatossággal képes az életét teljesebbé tenni, adottságai és belső motivációja megvan.
  • Tisztelet: a coachee értékrendjének és egyéniségének elfogadása, konstruktív, az Ügyfél hosszútávú érdekeit szolgáló visszajelzések adása
  • Információ: legkésőbb az első találkozón letisztázni, hogy az Ügyfél tisztában van a coachinggal mint munkafolyamattal
  • Titoktartás: a bizalmi és őszinte együttműködés alapja
  • Pontosság
  • Üléseken kívüli találkozás: a közös munkafolyamat alatt kerülendő.
  • Érdekkizárás
  • A folyamat megszakításának joga