Menu

2016. augusztus 3. Párkapcsolati elakadás…

Coaching DebrecenPárkapcsolati tanácsadás, párkapcsolati coaching, mediáció… mi legyen, ha elakadtunk a párkapcsolatban? Ha egy ideje karikává vált egy helyzet, körbe – körbe járunk benne, és valahogy újra és újra ugyanoda jutunk. Mikor milyen stílusban jön fel újra az adott dolog, elhagyni nem sikerül a problémakört, és fáradunk.

Ahogy felmerülhet bármi olyan az egyén életében, ahol egy külső segítővel hamarabb kijut az elakadásból, ugyanez igaz a párkapcsolatokra is. Milyen elakadás lehet egy kapcsolatban? (kb. bármilyen :) : változtam, változott, elcsúsztunk egymás mellett, rutinná vált, hol a szenvedély, férfi-női szerepek, vágy, a harmadik megjelenése a párkapcsolatban, megcsalás, stagnálás, féltékenység, unalom stb.)

Az első lépés a felismerés, hogy ez így most nem jó, DE szeretnénk tenni érte, hogy számunkra újból jó legyen ez a kapcsolat. Ha a felismerést egy döntés követi, mindkét félben megvan az elhatározás, hogy szeretné a kapcsolatot újra optimális működésbe hozni, akkor már jelentőségét vesztik a félelmek, hogy „Ó tényleg egy idegennek beszéljünk magunkról”, „Ó lehet, hogy ez nem is probléma, hát másnak sem „tökéletes” a kapcsolata.”

Mit döntünk el ilyenkor? Hogy nem máshoz mérjük magunkat és a kapcsolatunkat, hanem a saját igényeinkhez mérten szeretnék egy számunkra kedvező változást elérni. Belátjuk, hogy az általunk eddig használt eszközök a jelenlegi helyzetre nem működnek, de megoldást keresünk és nem fogást a másikon, így hajlandóak vagyunk új eszközöket, módszereket használni. Hogyan segít ilyenkor egy coach?

Ha a coaching ülésen kiszakadunk a megszokott viselkedési, gondolkodási módból, akkor új keréknyomba kerülünk, más úton közelítjük meg az adott témát, sokkal hatékonyabban és hamarabb juthatunk el a számunkra kielégítő megoldásig. Más szemszögből látjuk magunkat, a működésünket, a párunkat, a helyzetet. A mediációs technikák a párkapcsolati coaching alatt olyan kereteket biztosítanak az üléseknek, ahol egyenlő időkeret áll a pár tagjainak rendelkezésére a saját gondolatait, érzéseit, megosztani. Itt nem kell attól tartani, hogy „ó inkább bele sem kezdek az egészbe, mert megint ugyanaz lesz, nem akarok parttalan vitákat, úgysem érti a másik, mi bajom”. Pont azok a racionális keretek adottak itt, amik a hétköznapi helyzetekből hiányoznak. Ha szeretjük magunkat, és szeretjük a párunkat, akkor azt szeretnék, ha a párkapcsolatunk hangulata is azt az érzést adná nekünk, ahová hazavágyunk.  :)

Hozzászólás írása