Menu

2016. augusztus 12. Life? Business? Egyéni? Páros? Proaktív? …

…az újabb kérdőjelek. :)
Milyen a proaktív coaching?
Egyéneket néz, nem akarja őket típusokba sorolni. Az egész embert egyben nézi, abból indul ki, hogy minden hatással van mindenre, és egy terület sikeres fejlesztése, az összes többi terültre is pozitív hatással van. Fejleszti a coachee proaktivitását, hiszen aki proaktív, vállalja a felelősséget, az irányítást a különböző helyzetekben, előidézi a változásokat, nem csak várja, hogy „történjen valami” – ez a hozzáállás pedig igen hasznos az élet bármely területén.
Life vagy business coaching?
Mivel proaktív coaching-szemléletről van szó, így az esetek többségében nem teljesen élesek a határok vagy inkább a hatások. Egy változás vagy változtatás, az életünk többi területére is hatással van, ott is elindít folyamatokat. Lehet, hogy life coachingra jössz hozzám, de az itt elindult változások hatására új célokat keresel és találsz a munkádban, átviszed a kreatív szemléletmódot, motivációt.
Az is lehet, hogy business coachingra jössz, a döntések, a delegálás, a kollégákkal való együttműködés, a kommunikációd javítása a cél, mégis érzed majd a munkán kívüli előnyöket is. Szóval a téma lehet life vagy lehet business vagy mindkettőt érintő, a coaching hatása szinte biztos, hogy bizonyos mértékben a másik területre is hatással lesz.
Több bejegyzésben említettem már a mediációt, mint a többszereplős coaching ülések eszközét. A coach ilyenkor közvetít, középen áll, egyenlő kereteket teremt.
Egy többszereplős coachingnál, párkapcsolati, szülő-gyerek konfliktus esetén hasznos ez a konfliktuskezelési módszer. Mindkét fél beleegyezésével a coach mint harmadik, semleges fél jár közben a konfliktus feloldásában. Ennek hatására javul a felek kapcsolata, valamint olyan módszert tanulnak, amit a jövőben már önállóan is alkalmazni tudnak.
Mi a mediáció célja? Elősegíteni a hatékony kommunikációt. A kölcsönösen elfogadott keretek letisztázásával a korábban végnélküli viták megbeszélhetők. A felek megtartják az eredmény feletti kontrollt, de átengedik a folyamat irányítását. A résztvevők önmaguk haladnak a megoldás felé, de egy közvetítő segíti őket abban, hogy a kereteken belül maradva, hatékonyan haladjanak előre. Mik a keretek? Azonos idő áll rendelkezésre az érvelésre, közbeszólás nélkül végighallgatni a másikat, nem sértő módon reagálni. Egyenlő feltételeket biztosít a feleknek. Mindketten elmondhatják panaszaikat, egyéni érdekeiket, felismerik a közös érdekeket, tisztázódnak a félreértések, reagálhatnak. A közvetítő úgy irányítja a megbeszélést, hogy a kölcsönösen elfogadható kompromisszumok felé irányuljon a beszélgetés.

Hozzászólás írása