Menu

2016. augusztus 1. Hogyan segíthetem elő a változást? :)

Hogyan segíthetem elő a változást? :)
Érdekes dolog ez, változtatunk dolgokat és nézzük, hogy változást hoz-e az életünkbe. Van, hogy úgy tűnik, ugyanazt csináljuk, látszólag mégis máshová alakulnak a dolgok, aztán van, hogy változtatunk, látszólag mégsem változik megfoghatóan semmi. Hol van akkor a változtatás jelentősége? Hogyan értékeljük a helyzetet? Hogy értékeljük magunkat ebben a helyzetben? Honnan tudjuk, hogy haladunk vagy stagnálunk? Mi jelzi azt, hogy valóban haladunk, vagy valóban stagnálunk? Mi az, ami a saját érdemünk, és mi az, ami a szerencsés vagy szerencsétlen véletlenek következménye? Mit tudunk tenni azért, hogy segítsük a változást?
Általában nem ott jön az elakadás, hogy kitaláljuk, miben szeretnénk változást. Még az sem szokott gondot okozni, hogy ehhez mit kell máshogy csinálni. Mi az, ami miatt viszont ezek a változtatások van, hogy nem érnek célba? Hol akadunk el? Hogy leplezzük le magunkat, hogy ohó már ez már megint ugyanaz, pedig észre sem vettem. :)
Nem lesz túl nagy a titok :) “egyszerűen” be kell tartani az elhatározásokat, és időt adni a változásra. Igen, tartósan. Igen, nem csak egy rövid ideig belelkesedve. Igen, folyamatosan ki kell tartani, ha más eredményt szeretnénk, mint amit eddig megszoktunk. Igen, segíteni kell magunknak, és nap mint nap résen lenni, hogy ne csábítson el a régi minta. :) Igen, a berögzült minták megváltoztatásához a felismerés még csak az első lépés, és minél hosszabb ideig éltünk egy mintával, annál nagyobb kontrollt és odafigyelést igényel tőlünk a megváltoztatása. Igen, nem várhatjuk el magunktól, hogy pillanatokra se csússzunk vissza, DE sosem az elején kell kezdenünk szerencsére, csak arról a pontról, ahová visszacsúsztunk. :)
A kezdet könnyebb, hiszen már az is boldogságot okoz, ha döntést hozunk és kitartunk mellette. Aztán egyszerre igényelnénk az eredményt is, és már nem okoz örömet az, hogy betartjuk a döntésünket, inkább a másik irányba visz. Minek is csináljam máshogy, ha úgysem vezet sehová, cserébe sok időt vesz igénybe…mi segíthet ilyenkor? Azonosítsuk a problémát. Unjuk? Hogyan tehetnénk vonzóbbá ezeket a változtatásokat magunk számára rövidtávon is, mert igen … a távoli cél nem elég :) nincs sikerélmény? Keressünk rövidtávon is motiváló eredményeket. stb. A lényeg, h lássuk tisztán, mi az az érzet, mi az a probléma, ami miatt elakadtunk,és valamilyen szinten tegyük mérhetővé saját magunk számára a haladásunkat. Ha ez megvan könnyebb lesz a változás felé vezető út:)

Hozzászólás írása